1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuw DC Lidl in Almere: Co2-neutraal en nog duurzamer dan voorgangers
Nieuw DC Lidl in Almere: Co2-neutraal en nog duurzamer dan voorgangers
  • Extreem duurzaam
  • Volgens de strengste BREEAM eisen
  • Bijna 7.000 zonnepanelen

Nieuw DC Lidl in Almere: Co2-neutraal en nog duurzamer dan voorgangers

De distributiecentra die Lidl de afgelopen jaren in Nederland liet bouwen waren stuk voor stuk extreem duurzaam. Dat geldt ook voor het mega-dc dat de supermarktketen gaat realiseren in Almere. De duurzaamheidslat ligt nu nog hoger dan voorheen met het streven naar een pand dat voldoet aan de hoogste BREEAM eisen: 5 sterren 'outstanding'.

Bijzonder is dat op het dak van het nieuwe Lidl-distributiecentrum – waarvoor gisteren het startsein voor de bouw werd gegeven – bijna 7.000 zonnepanelen komen te liggen. De zonne-installatie moet zorgen voor een besparing van zo’n 1.040 ton CO2 uitstoot. Dat er in het dc straks geen aardgas wordt verbruikt, zorgt ook nog eens voor een besparing van 223 ton CO2 uitstoot.

Vierde BREEAM distributiecentrum

Er wordt straks alleen nog maar gebruik gemaakt van groene-stroom en energie. Al het regenwater wordt gebruikt voor de toiletten en de beregening van de groenvoorziening. Harm van Oorschot, directeur Bouw en Vastgoed Lidl Nederland, stelt dat Lidl een duidelijke ambitie heeft om CO2 neutraal te bouwen. “Wij geloven in duurzaamheid en we willen graag het verschil maken door er niet alleen over te praten maar het ook écht te doen. Vandaag zijn we gestart met de bouw van ons vierde Breeam-distributiecentrum. Dit dc behoort na realisatie met het Breeam outstanding certificaat tot een van de meeste duurzame panden van Nederland.”

Werkgelegenheid voor 350 mensen

Dit dc van Lidl- dat nog duurzamer wordt dan de panden in onder andere Oosterhout bij Nijmegen en Waddinxveen – verrijst op een kavel van 16 hectare op logistiek bedrijvenpark Stichtsekant in Almere. De supermarktketen koos voor deze locatie vanwege de centrale ligging in Nederland. Vanuit deze locatie worden straks de filialen in Noord-Holland, Flevoland en een deel van Utrecht bevoorraad. Het dc biedt werkgelegenheid aan 300 tot 350 mensen. Vanuit Almere kan de supermarktketen volgens eigen zeggen ‘straks nog efficiënter invulling geven aan de logistiek van haar organisatie’. Gevolg van deze nieuwbouw is dat het huidige dc van Lidl in Zwaag gaat sluiten.

Wij werken voor

Lau van Haren
Froster
Wolter Koops
Hekos
Esro
Picnic
Poiesz
De Menken keuken
Mooijer-Volendam
Urker Zalmhuys
Brocacef
Boermarke
VHC
Padifood
Kramers
Huuskes
Oriental
Movianto
Mola
Gepo
Van Loon vlees
Scherpenhuizen
Diverspack
VTS
Go tan
Baarssen
DHL
Daelmans
Vergeer
Kaaspack
Kotra
Redefine Meat
Ekro
Fix Fisch
Jumbo
Mulder
Beyond meat
Meatfriends
UPS
Vice Versa
Hanos
Rode vis
Dayseaday
Verstegen
Vepo cheese
Henri
Intermezzo
Grolleman
Hessing
Muller
New forrest
Van Rooi meat
Euroma
Coenen transport
Uitgekookt
Schoonderwoerd